[...] mają wydłużyć jego trwałość lub wpłynąć na walory smakowe). Wiemy, iż żywność na bazie zbóż, cukry i produkty mleczne są podstawowymi składnikami diety zachodniej. Jest to dieta mająca kolosalny wpływ na glikemię. Mleko i sfermentowane produkty mleczne, zawierające białka serwatkowe, indukują niespodziewanie wysoką odpowiedź insulinową, [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
[...] na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” ludzi. Dlaczego nie chudnę? Bardzo często firmy wytwarzające produkty żywieniowe bogate w węglowodany (np. wysokowęglowodanowe przekąski, ryż [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
[...] stosował furosemid, powoduje on utratę sodu, potasu, wapnia oraz magnezu (co może mieć zróżnicowane i bolesne konsekwencje zdrowotne). Podsumowując Odwadnianie, restrykcyjna dieta, manipulowanie podażą węglowodanów i sodu wraz ze stosowaniem diuretyków, insuliny, glukozy, silnym odwadnianiem - może prowadzić do wielu powikłań zdrowotnych – nawet [...]
Mimo iż wysokiej jakości wiedza jest dostępna na wyciągnięcie ręki, praktycznie za darmo (bo nie liczę ceny za połączenie internetowe czy zakupienia X lat temu komputera jako znaczące koszty) – większość ludzi woli powielać mity, obiegowe opinie i zwykłe kłamstwa na temat redukcji tkanki tłuszczowej. Omówię, o ile tylko się da skrótowo, [...]
[...] diety nawet najsilniejsze sterydy anaboliczno-androgenne nic nie pomogą. Większość mężczyzn chodzących do klubów ma dość wysoki stopień otłuszczenia ciała. Dlaczego? Bo ich dieta jest kiepska, bazują na przetworzonych produktach, dostarczają za dużo cukrów prostych, nie stronią od alkoholu, pizzy, słodyczy, drobnych przekąsek. Jeśli myślisz, że [...]
[...] przedwcześnie wskutek zatrucia powietrza w miastach, setki tysięcy umierają z powodu palenia tytoniu, setki tysięcy z powodu nadużywania leków, miliony „na raty” zabija zła dieta i brak ruchu. Ale oczywiście, o wiele bardziej prawdopodobne jest, iż twoje nerki zniszczą proteiny. Jedyne, co na razie udowodniono, to iż nerki oraz serce szybko [...]
[...] można sobie wyobrazić błędnie skonstruowane badania, gdzie suplementy podawano, by w najbardziej niesprzyjających porach, trening poprzedzono by prawie godziną aerobów albo dieta nie zawierałaby tylko 1 g białka na kg masy ciała (nie fantazjuję, po prostu przytaczam przykłady z badań naukowych!). Często takie skrajności stosuje się obok [...]
[...] trening aerobowy gwarantuje pozbycie się tłuszczu? Jaką efektywność posiada bieganie? Co jest skuteczniejsze: trening aerobowy, siłowy czy łączna aktywność? Jaki wpływ ma dieta na osiągane rezultaty? Trening aerobowy idealny dla osób z chorobami serca? Czy trening cardio może zastąpić trening siłowy? Jakie są rodzaje cardio? bieganie stałym [...]
[...] gdy ludzie codziennie musieli używać siły do dźwigania, polowań i innych czynności. Jak podkreśla Anssi H. Manninen na łamach „Sports Nutrition Review Journal”, dieta w okresie paleolitu zawierała 3-4 razy więcej protein, niż współczesna. Inni ludzie upatrują początków kulturystyki dopiero w końcu XIX wieku. Jednak można znaleźć [...]
[...] Baker, Thomas Rogers, Jeannie Davis, Santhosh Satapati, and Shawn C Burgess Short-term weight loss and hepatic triglyceride reduction: evidence of a metabolic advantage with dietary carbohydrate restriction https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076656/ lek. Łukasz Strzeszyński „Rozpoznawanie i leczenie niealkoholowej stłuszczeniowej [...]
[...] odgrywa kolosalną rolę. Są to np. choroby nowotworowe, cukrzyca typu II, w mniejszym stopniu choroby sercowo-naczyniowe (te ostatnie zawsze dziesiątkowały ludzkość). Czy dieta IF przedłuża życie? To się okaże, ale wiele na to wskazuje. Bez wątpienia ograniczenie częstotliwości dowozu pokarmu (np. 2-3 duże posiłki zamiast 5-7 drobnych) oraz [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
Ostatnio niezwykle popularne są twierdzenia dotyczące diet wegańskich, wegetariańskich, głodówek, morsowania, witaminy D i C, „walki” z rakiem („te pokarmy żywią raka!”), no i oczywiście diet ketogenicznych. Tak, te ostatnie mają pewne plusy, są z nimi związane pewne korzyści, jednak nie należy ich gloryfikować i bezkrytycznie powielać mitów. Nie [...]
[...] telefon komórkowy. Czym jest gluten? Dieta bez glutenu – konieczność czy moda? Czy na diecie bez glutenu poczuję się lepiej? Finansowe koszty diety bez glutenu Czy dieta bez glutenu sprzyja zdrowiu? Czy dieta bezglutenowa poprawia wyniki sportowe? Dieta bez glutenu a niedobory żywieniowe Ponadto „postęp” często oznacza inne, [...]
[...] przy diecie bogatej w węglowodany. Co to znaczy? Dieta dostarczająca 12% białka, 73% węglowodanów, 15% tłuszczów u mężczyzn sprzyjała większemu rozpadowi mięśni niż zwykła dieta (12% białka, 58% węglowodanów, 30% tłuszczów). Być może stało się tak dlatego, iż podaż protein była za mała, tj. wynosiła 1.44 g na kg masy ciała (dieta HC) oraz 1.55 [...]
[...] to doprowadzi do zwiększenia udziału tłuszczów podskórnych i wisceralnych. Pogarsza się wtedy wygląd sylwetki, która nabiera kształtu ludzika Michelin. Masa mięśniowa: jaka dieta? Jakie są najlepsze odżywki i suplementy na masę? Ile przyjmować białka np. WPC (koncentratu białka serwatkowego)? Ile przyjmować odżywki węglowodanowo-białkowej typu [...]
[...] się na jazdę na rowerze, jogę, pływanie, trening funkcjonalny. Ma problem nawet z robieniem pompek (niestabilność barku). Jaki trening po 40. roku życia? Trening siłowy i dieta po 40. roku życia mogą ulegać mniejszym lub większym zmianom. Z pewnością środowisko hormonalne w wieku 20 i 40 lat jest różne. Wbrew obiegowym opiniom wcale nie jest [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]